Wat is Oplossingskracht?

“OplossingsKracht voor de gewenste steun” is een praktisch zelfmanagement-,  empathie-, coach- en communicatiemodel dat op eenvoudige en positieve wijze bijdraagt aan het verbeteren van de dialoog tussen medewerkers in organisaties.

OplossingsKracht vergroot de Emotionele Intelligentie en is een concreet hulpmiddel om proactief in gesprek te gaan met elkaar.

Het model OplossingsKracht van De PreventieCoach | OplossingsKracht is gebouwd op diverse methodieken, waaronder: RET, Strategisch coachmodel, Transactionele analyse, NLP, DISC, Enneagram, Appreciative Inquiry, Theory U, Metaprogramma’s en oplossingsgerichte coaching. Het concept  is onder andere gebaseerd op inzichten uit de positieve psychologie, oplossingsgerichte coaching en draagt bij aan het bieden en vragen van sociale steun, zelfmanagement en gedragsverandering.

Ingeloes Bense ontwikkelde dit unieke gedragsmodel gebaseerd op haar jarenlange zoektocht naar de ingrediënten van bewustwording, zelfmanagement en gedragsverandering. Zij zocht naar een instrument wat bij kan dragen aan verbinding met jezelf en anderen, communicatie en samenwerking.

Bewezen zelfmanagement- en coachmodel effectief bij stresspreventie en psychisch welbevinden.
Inmiddels wordt dit empathie- en coachmodel met succes in diverse organisaties toegepast. De Ontwikkelcyclus OplossingsKracht gebaseerd op dit  [zelf]managementmodel werd in 2014 genomineerd door het ministerie van SZW als bewezen effectief bij stresspreventie en psychisch welbevinden. We vergroten de “OplossingsKracht” door het versterken van medewerkers [amplitie] met emotionele intelligentie, zelfinzicht, energiegevende communicatie en samenwerking in organisaties.

Voor wie is het model Oplossingskracht?

Het model is de basis voor training en zelf-coaching van teams in organisaties, maar ook van individuen. Het model maakt zelfmanagement eenvoudig en inzichtelijk. Coachen wordt eenvoudig met dit model. Begrijpend luisteren leer je.

De voordelen van het model OplossingsKracht

geeft energie, vergroot initiatief en verbetert de sociale relaties op het werk.

De 4 dimensies van het model OplossingsKracht

OplossingsKracht-animatie-basis-300Analytische steun Het onderzoek naar de feiten, gegevens, risico’s, bedreigingen, verantwoordelijkheden, het in kaart brengen en overzicht bieden. Zowel taak- als mensgerichte analyse. Betekenis ontdekken.

Emotionele steun Het open en onderzoekend luisteren met echte aandacht voor de ander. Aandacht voor de emoties, het hart luchten, stilstaan bij gevoelens, troost. Ruimte zonder oordeel, begrip, erkenning, waardering. Het waarderen en vieren van dat wat goed gaat, bekrachtigen, empowerment.

Creatieve / innovatieve steun Het kiezen van het gewenste doel.
Behoefte en belangen verhelderen. De win – win – win uitwerken.
Het maken van een energiegevend plan. Brainstormen over oplossingen en mogelijkheden.

Praktische steun Resultaatgeriche daadkracht, tempo, zorgen voor de benodigde acties, maken van afspraken. Steun in de praktijk, sociale kaart, doen wat nodig is, handen uit de mouwen. Het borgen van deze afspraken. Vergroten van de succeskans, kleine stapjes.

Meer lezen? OplossingsKracht voor de gewenste steun empathie©

Aan de slag?
Vergroot de veerkracht, draag bij aan zelfmanagement en emotionele intelligentie, leer je verplaatsen en energiek te communiceren. Verbeter de communicatie, leer coachen en knelpunten oplossen met Het model OplossingsKracht voor de gewenste steun.

De PreventieCoach draagt bij in organisaties met het ontdekken van de eigen OplossingsKracht en biedt hierin graag de gewenste steun met training, coaching en opleiding.

Interesse? Vragen? Bel ons op: 06 51 08 98 62, of mail naar .

 

RSS Oplossingskracht in de praktijk

Verbod op burn-out en stress.Levensfasen en het gesprek over duurzame inzetbaarheidStresspreventie door aandacht voor zelfmanagement en sociale steun!1,5 miljoen extra voor Amplitie-interventiesDe Ontwikkelcyclus OplossingsKracht draagt bij aan psychologisch welbevinden en professionele ontwikkeling?breinkennis en bewustwordingSubsidieDialoog vanuit de 4 dimensies OplossingsKrachtEchte SAMENwerking vanuit gelijkwaardige relaties met OplossingsKrachtVan waarom naar hoe vragen.

Aan de slag?

Verbeter de communicatie, leer coachen en knelpunten oplossen met Het model OplossingsKracht voor de gewenste steun.

De PreventieCoach helpt